Festyn rozpoczęła muzyka góralska z Zakopanego pod przewodnictwem Stanisława Bukowskiego, dyrektora Centrum Promocji i Kultury w Czarnym Dunajcu. Najważniejszym wydarzeniem tej części festynu był konkurs potraw regionalnych, zorganizowany pod hasłem „Tradycyjny Smak LGD”. W ocenie jury najlepszym stołem z jadłem okazał się stół przygotowany przez Związek Podhalan w Miętustwie. W dalszej kolejności uplasowały się stoły z Piekielnika – II miejsce oraz z Działu i Ratułowa – III miejsce. Wyróżnienia otrzymały stoły reprezentujące Pieniążkowice, Czarny Dunajec, Podszkle i Czerwienne Górne. Zgromadzona publiczność mogła skosztować przygotowanych dań oraz obejrzeć i posłuchać występów zespołów regionalnych: "Piekielnicanie" z Piekielnika oraz "Watra" z Czarnego Dunajca. Jak zwykle przygotowano sporo atrakcji dla dzieci. Były dmuchane zamki, malowanie twarzy i program artystyczny, przygotowany specjalnie dla najmłodszych, który sprawił im wiele radości. Dorośli także mieli coś dla siebie. Nie zabrakło konkursów, w tym cięcia drewna na czas, który wygrała para: Krystyna i Czesław Szlachta, Konkurs przepychania bali siana wygrał Grzegorz Kokuc. Festyn zakończyła zabawa taneczna przy muzyce zespołu „Góral Power”.
Say