W tym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę czternastu stołów przygotowanych przez reprezentacje sołectw i oddziałów Związków Podhalan z terenu gminy. Wszystkie ustawiono na terenie obok płyty boiska sportowego w kolejności alfabetycznej. Komisja oceniająca nie miała łatwego zadania, bo degustacja tak wielu rozmaitych potraw i napojów, to zadanie trudne, a wybór najlepszych nie jest sprawą łatwą. Ostatecznie ustalono następującą kolejność. Pierwsze miejsca w tym roku przyznano potrawom i stołom z Czarnego Dunajca, Podczerwonego, Starego Bystrego i Piekielnika. Drugie miejsce zajęły stoły z Miętustwa, Ratułowa, Wróblówki i Odrowąża, natomiast trzecie miejsce zajęły potrawy z Chochołowa, Działu, Pieniążkowic, Podszkla, Załucznego i Cichego. Wszystkie przygotowane potrawy znalazły uznanie wśród gości Hołdymasu, którzy nie patrząc na ustalony program dożynek szybko rozprawili się z wystawionymi wiktuałami. Pewnie im bardzo smakowało i nie przeszkadzał nawet spory tłok. Organizatorzy zastanawiają się, jak w przyszłości usprawnić przebieg tej części dożynek, by uniknąć zbyt wczesnego spustoszenia stołów, jeszcze przed oficjalnym otwarciem Hołdymasu. Ale nowe pomysły muszą czekać na realizacje cały rok.
Say